greenSand

EDDY WIJNKER, oprichter greenSand: ‘In 2008 woonde en werkte ik in China en zag — nadat het midden van China op 12 mei getroffen was door een zware, ondiepe aardbeving — groen gekleurde steentjes van hellingen afrollen. Nieuwsgierig als ik ben, raapte ik er een paar op. Het bleek het mineraal olivijn te zijn, een stollingsgesteente, ontstaan uit magma...'

Wat is olivijn?

Thuisgekomen kwam ik terecht bij Olaf Schuiling, emeritus hoogleraar geochemie Universiteit Utrecht en bij Nico Wissing, tuinontwerper en grondlegger van het 'NL Greenlabel'.

Schuiling deed al jaren onderzoek naar de eigenschappen van olivijn. Eén van deze eigenschappen was het binden van CO2 door natuurlijke verwering zoals de aarde dat al miljoenen jaren doet! En Nico Wissing was opzoek naar eerlijke materialen voor zijn tuinontwerpen.

'greenSand'

De ondernemer, de wetenschapper en de ontwerper sloegen de handen ineen om met deze simpele, natuurlijke en eeuwenoude oplossing, klimaatverandering tegen te gaan en 'olivijn' te verspreiden.

Eddy Wijnker: 'Terugdenkend aan mijn jeugd, aan mijn basisschool "De zandloper", en het logo en de naam "greenSand" voor olivijn waren geboren!'

'Floriade 2012'

Venlo 2012. In de Floriade tuin van Nico Wissing en Lodewijk Hoekstra worden de paden met 'greenSand' halfverharding aangelegd om CO2 op te ruimen tegen klimaatverandering.

Opzet

greenSands activiteiten zijn opgesplitst in een non-profit deel, de greenSand Foundation, en een profit deel: de greenSand werkmaatschappijen. Door het verdienmodel van die werkmaatschappijen is het voor bedrijven extra interessant om in te stappen en te investeren.

greenSand: Dè CO2 opruimer

De activiteiten van greenSand zijn opgesplitst in een profit deel: de greenSand werkmaatschappijen en in een non-profit deel, de greenSand Foundation.

greenSand Home and Garden B.V.

greenSand Home and Garden regelt alle zaken voor greenSand producten voor de consumentenmarkt. Het bedrijf besteedt 20% van haar winst om greenSand te verspreiden in de warme tropen en 3% van haar omzet aan wetenschappelijk onderzoek.

greenSand Civiel B.V.

greenSand Civiel regelt alle zaken en producten voor de professionele markt. Het bedrijf besteedt 20% van haar winst aan het verspreiden van greenSand in de warme tropen en 3% aan CO2 promotie en wetenschappelijk onderzoek.

greenSand Stock N.V.

Als certificaathouder investeert u letterlijk in moeder aarde. De greenSand Foundation heeft greenSand Stock NV opgericht. Deze NV doet niets anders dan een grote voorraad Olivijn aan te schaffen, zodat het mineraal beschikbaar komt tegen een lage prijs voor groeiende stroom bedrijven die Olivijn toepassen. Iedereen die mee wil helpen krijgt de mogelijkheid mee te investeren in een gezonde aarde. Dat kan al vanaf vijf euro.