Geplaatst op: 03-07-2013

Europarlement voor beperken CO2 emissierechten

Het Europees Parlement is voor het beperken van CO2 emissierechten. Met 344 stemmen voor en 311 stemmen tegen werd het voorstel woensdag 3 juli aangenomen om minder CO2 rechten op de markt te brengen.

De uitstel van de veiling van 900 miljoen rechten is nodig om de prijs voor de handel in uitstootrechten van broeikasgassen op te drijven. Nu is die prijs nog te laag om een stimulans voor bedrijven te zijn om minder broeikasgassen uit te stoten.

Maandag nog deed Nederland samen met elf andere landen en tientallen bedrijven een oproep aan de Europarlementariërs om vooral in te stemmen met de plannen. De Europese markt voor emissierechten (ETS), waarmee bedrijven hun uitstoot van CO2-gassen kunnen afkopen, is verzadigd. Als er minder rechten op de markt worden gebracht, moet het systeem beter gaan werken en gaan de prijzen voor uitstootrechten omhoog.

PvdA Europarlementariër Judith Merkies reageerde opgelucht: “Sinds de stemmingen in april was de Europese klimaatmarkt was klinisch dood. Iedereen wist dat vandaag de laatste kans was het systeem tot leven te wekken. Gelukkig is die kans aangegrepen.”

“Het belangrijkste Europese klimaatinstrument is tijdelijk gered,” aldus Gerben-Jan Gerbrandy, Europarlementariër voor D66.

Bron: ANP