Geplaatst op: 23-07-2013

Olivijn zandsculptuur in Zandvoort

De uitstoot van CO2 zorgt voor de opwarming van de aarde. Daardoor stijgt de zeespiegel en gaat de kwaliteit van het zeewater achteruit. De zee “verzuurt” door het teveel aan CO2. Gemeente Zandvoort gaat samen met de Zandacademie en greenSand de uitdaging aan om CO2 te binden tijdens het EK Zandsculpturenfestival van 2013. Door kinderen 7 augustus zandsculpturen van olivijn te laten bouwen aan de vloedlijn en het olivijn zand daarna te laten zakken in de zee, legt Zandvoort 12500 kg CO2 vast.

Olivijn

Uit wetenschappelijk onderzoek is gebleken dat het mineraal olivijn CO2 aan zich kan binden. Als het langs de kustlijn langzaam verweert, zet het CO2 om in kalk en andere stoffen als magnesium. Zo helpt het de zeekwaliteit hoog te houden en is het natuurlijk middel om de atmosfeer te zuiveren. Het bedrijf greenSand werkt al langer met het mineraal en stelt het bijzondere zand beschikbaar.

De primeur voor Zandvoort met olivijn

Dit is het eerste door de mens gemaakte “groene olivijn strand” in de wereld. Alleen in Hawaii is een natuurlijk strand van olivijn zand te vinden. Zandvoort werkt met deze actie mee aan het gezamenlijk project van de stranden in Nederland om de kwaliteit van de stranden en het milieu om de stranden heen te verbeteren. Daarnaast is Zandvoort de eerste gemeente die olivijnzand op een dergelijke manier gebruikt om de boodschap van duurzaamheid en milieu over te brengen. De kinderen die gratis kunnen meedoen aan het bouwen van de sculpturen kunnen in dezelfde middag een cadeautje halen in het naastgelegen Juttersmuseum.

Iedereen is van harte uitgenodigd om in de middag van 7 augustus deze primeur te aanschouwen tussen Beachclub Tien en de Haven. Vanaf 17.00 is het tevens mogelijk om een emmer olivijn zand zelf mee te nemen als kalkvervanger en bodemverbeteraar voor in de tuin.