Geplaatst op: 12-06-2011

Waarom greenSand (=olivine)

greenSand stabiliseert de pH van uw grond en levert de belangrijke voedingsstoffen magnesium en mangaan.
greenSand is het mineraal olivijn (Mg2SiO4) in zandvorm en is een van de milieu- vriendelijkste stoffen die er zijn. greenSand gaat de verzuring van uw grond tegen waardoor bekalken niet meer nodig is. Verder vult het geleidelijk de tekorten aan magnesium aan. Magnesium is een van de belangrijkste hoofdvoedingsstoffen voor planten. Het is essentieel voor de vorming van chlorofyl, het deel van de plant dat zorgt voor de groene kleur en de groei. greenSand bevat tevens sporen mangaan, een belangrijk microvoedingsstof voor de groei van de planten. Kortom, greenSand is zeker goed voor uw tuin en gazon.
Duurzaam dankzij het "slow release"- principe
Via verwering lost greenSand langzaam maar zeker op en heeft hierdoor een lange werking. greenSand kan daarom in grotere hoeveelheden worden toegepast. Dit zorgt voor een duurzame afgifte van voedingsstoffen. Dit is het principe achter 'slow release': een duurzame manier om voedingsstoffen efficiënter door de plant te laten opnemen.
Compenseert CO2- uitstoot door verwering
Een minstens zo belangrijke functie van greenSand is dat het CO2 via verwering (Mg2SiO4 + 4CO2 + 2H2O =2Mg2 + SiO2 + 4HCO3-) omzet in het onschuldige bicarbonaat (HCO3-). Het draagt zo bij aan het verminderen en misschien zelfs wel het stoppen van de opwarming van de Aarde. Deze opwarming wordt veroorzaakt doordat de mens in een paar honderd jaar de fossiele brandstoffen verstookt waar de natuur vele honderden miljoenen jaren over heeft gedaan om die te vormen. Hierdoor neemt de CO2-concentratie in de atmosfeer snel toe. Dit heeft al geleid tot veranderingen, maar kan onomkeerbare gevolgen hebben als we nu niets doen. Een voorbeeld van deze onomkeerbare gevolgen is een zeespiegelstijging doordat de gletsjers gaan smelten.
De natuurlijke verwering van olivijn gaat te langzaam om die snelle toename van CO2 in de lucht bij te houden. Mede daarom bestaat greenSand: een speciaal samengesteld zand dat relatief snel verweert door de fijne korrel. Het onschuldige bicarbonaat dat bij verwering vrijkomt wordt via het grondwater afgevoerd naar de rivieren, die het op hun beurt afvoeren naar de zee. Hier zal het naar verloop van tijd in de diepzee neerslaan als een kalk, veilig opgeborgen voor de eeuwigheid. U helpt dus niet alleen uw tuin, maar ook onze Aarde.
Met één zak van 10 kg greenSand compenseert U een uitstoot van 12,5 kg CO2. Als u bijvoorbeeld per autokilometer een uitstoot heeft van 0,1 kg/km dan compenseert u dus 125 gereden kilometers. Iedere zak is een kleine bijdrage in de klimaatverandering en vele kleintjes maken een grote!
Dosering en gebruik
U kunt greenSand het gehele jaar door gebruiken. 10 kg greenSand is goed voor een oppervlakte van
16 m2, u kunt het uitstrooien, maar het mengen door de aarde heeft voorkeur.
* U kunt beter geen greenSand strooien bij planten, die afhankelijk zijn van zuurrijke en voedselarme bodems
Wij hebben voor u een voorbeeldberekening gemaakt. Voor een optimaal resultaat van greenSand zou U minimaal 1 x per jaar, het uitgerekende aantal kilogram moeten uitstrooien.
 
Natuurlijk geldt ook:
Met één zak van 10 kg olivijn compenseert u een uitstoot van ongeveer 12,5 kg CO2. Als u bijvoorbeeld per autokilometer een CO2-uitstoot heeft van 100 gr/km, dan compenseert u dus ongeveer 125 gereden kilometers. Iedere zak is maar een kleine bijdrage in het gevecht tegen de klimaatverandering, maar vele kleintjes maken een grote!
Dus meerdere malen uitstrooien is natuurlijk geen probleem.