Geplaatst op: 26-08-2013

Persbericht: Zand redt ons klimaat sneller dan rotsen

Dankzij de verwering van rotspartijen herstelt ons klimaat sneller dan gedacht van hoge concentraties koolstofdioxide. Deze chemische verwering duurt 300.000 jaar. Dat ontdekte een onderzoeksteam van Oxford University. Wat niet genoemd wordt is dat dit versneld kan worden door deze rotsblokken te vermalen tot kleine gradaties zand.

Door natuurlijke verwering wordt koolstofdioxide door de rotsen vastgelegd en komen de reststoffen in zee terecht, waarna de aarde uiteindelijk weer afkoelt. Dit proces duurt lang doordat de rotsen maar laag voor laag langzaam verweren. Als we de natuur zijn gang laten gaan, zullen velen planten en dieren uitsterven voordat het evenwicht weer is hersteld. Door meer rotsblokken te vermalen en grootschalig te verspreiden over het aardoppervlak, kunnen mensen dit proces versnellen. (Hartmann et al, Enhanced Weathering, American Geophysical Union, 2013)

Bovendien zorgt de chemische verwering voor voedingsstoffen voor het land, waardoor een groot deel van het uitspreiden kunstmest overbodig zou worden (Arcadis).

Vermalen van rotsen kost CO2, maar veel van het zand dat nu overblijft bij het winnen van steensoorten, wordt nu niet gebruikt. Het verspreiden van dit “rotsen zand” over het aardoppervlak kan een laagdrempelige bijdrage zijn voor het redden van het klimaat.

greenSand onderzoekt en verkoopt toepassingen van het mineraal olivijn sinds 2008. Gemalen olivijn levert een bijdrage aan een beter klimaat. Lees hier meer over onze ideeën.