Wat is greenSand

greenSand is olivijn, het meest voorkomende mineraal op aarde. Het ruimt CO2 op, vooral als het in aanraking komt met water. Het is simpel en puur. Strooi Olivijn uit en de natuur gaat aan het werk.

Natuurlijke verwering van greenSand olivijn

Olivijn stenen en olivijn zand verweren zoals ijzer verweert in roest. Het mineraal olivijn reageert bij de verwering met CO2 en water, waarbij bicarbonaat oplossingen gemaakt worden. Die worden door de rivieren naar zee gevoerd en daar maken mariene zeeorganismen er kalksteen van. Het is een chemische reactie tussen een zuur (CO2 = koolzuur) en een basisch gesteente (olivijn).

Door olivijn uit te strooien over oppervlakten zal het aanwezige CO2 duurzaam in kalksteen worden opgeborgen. 80% van alle CO2 is veilig opgeborgen in kalk en dolomiet gesteentes.

Onderzoek van o.a Deltares, Moveres en universiteiten als Hamburg, Antwerpen, Delft en Utrecht hebben aangetoond dat Olivijn CO2 uit de lucht haalt.

Zie hier de diverse rapportages en bronnen.

Hoe voedt greenSand de tuin?

De bi-carbonaten (kalk) gaan verzuring van de grond tegen. De pH gaat omhoog en wordt gestabiliseerd. 140 gram greenSand heeft dezelfde werking als 200 gram calcium: 1 kg greenSand heeft dezelfde werking als 1,43 kg kalk.
greenSand vult geleidelijk magnesium aan. Magnesium is een van de belangrijkste hoofdvoedingsstoffen voor planten. Het is essentieel voor de vorming van chlorofyl dat zorgt voor de groene kleur en de groei. Chlorofyl wordt ook wel bladgroen genoemd en zorgt dat het proces van fotosynthese goed kan verlopen, waarbij licht en koolstof omgezet worden in voedingsstoffen.

greenSand producten

greenSand Olivijn in de vorm van keien die verwerkt worden in schanskorven voor afrasteringen, waterkant beschoeiingen, en afbakening van terrein langs de snelwegen, zoals geluidswallen.

greenSand Olivijn in de vorm van grint en kiezel voor half waterdoorlatende wegverhardingen, tuinpaden, parkeerplaatsen, terrassen en verwerking in dakbelasting.

greenSand Olivijn in fijnere korrelgrootte voor verwerking in potgrond en tuinaarde, toplaag van snelwegen, strooizout, brekerzand, zandsuppletie en dijken, substraten en landbouw en tuinbouw (grondverbetering en kalkvervanging) en steenmeel.

greenSand Olivijn als strooizand voor het bezanden van tuinen, plantsoenen, sportvelden, golfbanen, kunstgras bedekking (voetbal en hockey).

greenSand Olivijn voor speciale toepassingen (niet specifiek voor CO2 reductie) in de staalindustrie en ten behoeve van zandstralen.